mandag 13. april 2015

I de blindes rike er den enøyde konge

I mars valgte en av FFKs unge talenter Leonard Getz å gå fra FFKs ut-avd til S08. Diskusjonene mellom klubbene har i etterkant vært ganske opphetet, og det har blitt kastet en del påstander og kommentarer frem og tilbake. Jeg skal her forsøke å komme med en liten vurdering av hvordan jeg ser ting pr dags dato , men også hvordan den var i FFK og S08 når rollene var motsatt. FFK i TL og S08 på nivået under. Til slutt vil jeg også gi en vurdering av hva jeg mener er best for å komme lengst for en  ung spiller med ambisjoner om å bli best mulig.

La oss begynne med S08. Sesongen 2009 var et veldig spesielt år for den nystartede klubben.  Diskusjonene om å gjenreise Sarpsborg som fotballby hadde rast i mange år, men det var liten vilje til å få til noe konstruktivt. Storsatsningen Borg Fotball, hvor Karl Petter Løken ble hentet inn som leder, trynet etter kort stund, og det virket nærmest umulig å få til et samarbeid mellom klubbene i regionen. Størst i byen var den gamle storheten Sarpsborg Fotballklubb. Men det var et lite maktskifte på gang i byen. Sparta var i ferd med å bli klubb nummer 1. For å gjøre en lang historie kort så ble man til slutt enige å danne en klubb sammen og bruke lisensen i divisjonssystemet som tilhørte Sparta i 1.divisjon. En ny lang historie gjøres kort. Gjennom mye krangling om klubbnavn endte man til slutt opp med Sarpsborg 08. Som man da skjønner så er dagens klubb etablert i 2008. Man dro med seg en gjeld bl.a til klubben Sparta. For å opprettholde satsningen på toppfotball i distriktet slettet Sparta sin gitt utestående til S08. Denne gjelden kunne veltet hele S08, hadde ikke Sparta ettergitt sine fordringer til klubben. Uten denne håndsrekningen så hadde S08 i dag vært en kort historie. I 2009 fikk klubben poengtrekk for denne situasjonen, men klarte allikevel det kunststykket å kapre en kvalikkplass, slå FFK i denne kampen, for deretter å rote bort en plass i TL som de nærmest hadde i lommen i kvalikken mot Kongsvinger. Året etter i 2010 rykket de rett opp igjen gjennom sin andre plass. FFK måtte spille kvalifisering og tok gjennom 2 overbevisende seiere steget opp gjennom nevnte kvalik.

Men i tiden før 2009 så var FFK den førende klubben i Østfold. S08 hadde en dårligere økonomi enn de har i dag, og medisinen for å klare seg var å satse på egne unggutter. Kort sagt kan man si at det var dårlig økonomi som nødvendiggjorde en lokal fremdyrkning av egne talenter. Spillere som Mads Brevik, Martin Mathiesen, Hugues Wembangomo, Magnar Ødegaard, Emmanuel Amarh, Ramon Storbakken, Jesper Janson, Tobias Henanger m.flere var alle spillere som fikk prøve seg på S08s a-lag. Melodien blant supportere var at de med stolthet så at annerledes-laget S08 slapp til egne talenter.  17 km lenger ned i "ælva" var situasjonen en helt annen. Klubben hadde siden opprykket i 2003 hatt en stigning i prestasjonene. Cupgullet i 2006 og sølvet i 2008 gjorde at man stadig ønsket å ta stegene videre. Man snakket om å erobre Europa. I den planen var det dessverre liten plass til talentutvikling og satsning på egne unggutter. Her kjøpte man etablerte stjerner som Abgar Barsom, Kasey Wehrman, Patrick Gehrbrand, Rami Shaban ++. Her var det stort sett bare Tarik og Lasse Staw som klarte å komme gjennom det meget trange nåløyet. Spillere som Faton Hoti, Dardan Mehmeti, Fabian Andersen, Martin Elvestad, Christian Halvorsen, Agim Shabani (mye skadet)  m.flere fikk få muligheter til å etablere seg. Spillere jeg er overbevist om at ville preget FFK dersom de hadde kommet opp i FFK-systemet i dag. For rollene er snudd helt om. FFK er der S08 var i 2009 og omvendt. I FFK satser vi på egne talenter fordi vi ikke har økonomi til noe annet. I S08 derimot er det nesten kjemisk rent for egne talenter i A-stallen og på TL-arenaen i Sarpsborg. Olav Øby er vel den eneste lokale gutten som har fått smake på TL. Og smaken er gitt i form av små smuler.
Badr Rahhaoui er en annen unggutt i stallen. Om han satses på gjenstår å se. Selv om det er enkelte andre fra distriktet så er ingen av dem, med unntak av torsnesgutten Heieren Hansen, på noen måte fostret opp i klubben. Så S08 er på en måte der FFK var i 2009. Man har innsett at man ikke klarer å ha en TL-klubb basert på kun lokale gutter. Presset fra supportere og sponsorer er stort, og skal man lykkes er det vanskelig å ha tålmodighet med egenutviklede talenter. Da er det enklere å hente inn spillere som er utviklet andre steder enn i egen klubb.

I kampen mot Brann så startet FFK med 2 egenutviklede spillere i Håvard Åsheim og Simen Rafn. På benken satt det ytterligere 5 egenutviklede spillere. Mot Tromsø hadde S08 en egenutviklet spiller i Olav Øby på benken. Han fikk ikke spilletid. Joachim Thomassen satt på benken, men hans historikk i SFK,FFK og VIF gjør at jeg vurderer ham som ikke egenutviklet. Lokale gutter som Hoel Andersen og Brice Wembangomo er sendt til Kvik Halden. Dit har S08 sendt mange spillere de siste årene uten at noen har kommet tilbake og tatt en plass i A-stallen.
Krangelen i disse dager står om metodene S08 har brukt for å "fiske" spillere fra FFK til Sarpsborg. S08 har fått invitasjon til å stille i en "TL-liga" serie med andre TL-lags guttelag. Derfor har de i år startet et guttelag med henblikk på dette. Cato Haug kontaktet først FFK med ønske om å starte et felles lag med S08 som navn. FFK skulle da gi bort sine beste spillere til S08. Forslaget ble selvfølgelig forkastet like raskt som det kom. Hvorfor skal FFK terminere et guttelag som allerede er blant de beste i Norge. I 2014 kom de helt til semifinalen i NM. De tapte meget ufortjent hjemme mot Mjøndalen. Den 11.04.2015 møttes lagene til dyst for første gang. FFK stilte med et ganske så redusert lag. Grunnen til det var at de hadde hele 4 spillere på regionsamling. S08 hadde ingen av sine spillere der. Likevel klarte FFK å vinne kampen. FFK startet med guttelag for ca 3 år siden og den jobben de har lagt ned her er meget god. Og klubben vil bære frukter av den solide jobben som er lagt ned. S08 står minst 3 år bak i utvikling i forhold til FFK her. Ser man på yngre by og sonelag så er det som regel FFK som stikker av med seieren i de innbyrdes oppgjørene.
Men når det gjelder a-laget så skal det ikke stikkes under en stol at S08 for tiden er det laget som er høyest i divisjonssystemet. Treningskampen før sesongstart viste dog at forskjellen på lagene var minimal. Med litt stang inn så kunne FFK godt vunnet denne kampen.

Og dette drar jeg over i diskusjonen som har pågått spesielt på FB-TV mellom Geir Bakken fra FFK og Cato Haug fra S08. Begge hevder de er best på utvikling. Så hvem har egentlig rett ? Hvor ville jeg selv tatt steget dersom jeg kunne skrudd tiden tilbake ca 35 år når jeg selv var i samme situasjon.
Slik jeg i dag vurderer så hadde jeg helt klart valgt FFK som det beste stedet for egen utvikling. På samme måte som jeg ville valgt S08 i 2009 dersom jeg måtte velge da. S08 har i dag penger og økonomi til å hoppe over ventetiden fra en lokal spiller viser seg som lovende til han er etablert A-spiller. I FFK har man i dag ingen andre reelle alternativer enn å satse på egne spillere. Dette stoppes av en "knivegg-økonomi". Man har rett og slett ikke penger til å hente spillere slik man gjorde for noen år siden. Og for de lokale guttene er dette en gavepakke. Men jeg er ikke mer blåøyd enn at jeg vet at denne situasjonen vil bli annerledes den dagen FFK igjen tar steget opp. Da kommer det inn mer penger og presset om å holde seg i TL vil igjen påvirke systemet slik at nåløyet igjen blir trangere for lokale spillere. Tålmodigheten til våre og S08s supportere er nok ganske lik. Den er nemlig sterkt påvirket av lysten om å være best i Østfold.
Geir Bakken bygger stein på stein i klubben og skal ha skryt for å se på målet uten å la seg påvirke så mye om støyen rundt oppsagte spillerkontrakter, rundt trenere og rundt tidlig exit i kvaliken 2014.
Ordene ligner til forveksling på Geir Lilletvedts ord i 2009/2010. Og S08 har gått fra fra å være en klubb basert på mange lokale talenter til en klubb som i dag nærmest er kjemisk ren for dette. Og der tror jeg kanskje FFK igjen er om 3-4 år dersom vi tar steget opp. Slik er utviklingen i norsk fotball og skal man henge med så er det ikke bakgården i Fredrikstad som er markedsplassen, men bakgården i resten av verden.

Unge spillere bør være lengst mulig i sin hjemmeklubb dersom det finnes sporstlige utfordringer der. Har klubben en god sprostslig ledelse så legger man opp til en hospiteringsplan slik at gode spillere får utfordringer. Går man til et godt guttelag være seg i S08 eller FFK så er man en av mange gode spillere. Det gjør at man i treningshverdagen er sammen med spillere som løfter deg. Men i kamphverdagen så er man en av mange gode spillere. Da bærer man ikke laget på samme måte som i hjemmeklubben, der man er en av grunnpilarene. Svikter du på denne arenaen så svikter laget. Det setter store krav til deg som spiller og mange kan vokse på det. De riktig gode spillerne vokser på det. I en større klubb så vil det ikke være så synlig om man ikke yter 100%. Det er flere om ansvaret og med gode nok ferdigheter at laget vinner.

Det finnes ingen fasit til hvordan man blir en god fotballspiller. Mange av dagens toppspillere kommer fra mindre klubber. Slik har det vært i mange år. Så mitt råd er å bli så lenge som mulig i hjemmeklubben din. Selvfølgelig dersom det er muligheter for sportslige utfordringer. Skulle jeg i dag velge mellom S08 og FFK når det gjelder utvikling så ville valget klart vært FFK. Det er ikke basert på mitt patriotiske ståsted, men på hvor man i dag har størst muligheter til sportslig utvikling.
I S08 har veien til en plass på laget blitt fryktelig lang. Men denne pendelen kan fort svinge i S08s favør dersom (når) FFK igjen spiser kirsebær med de store.

 Og Cato Haug/Geir Bakken: Det teller ikke hva man sier, det er  handlingene som dømmer deg. Og her vinner Geir Bakken en klar seier. Det gjenstår å se hvor stor andelen av lokale gutter er i FFK den dagen man er der man ønsker å være.

For helt egen regning !


4 kommentarer: