mandag 3. mars 2014

En ny "skurk"

Morgan Andersen har abdisert. Norsk presse har fått en ny "skurk". Til norsk presses store skuffelse ble saken til Morgan henlagt av politiet. Dette til tross for at en nærmest samlet norsk presse i åresvis har gjort sitt beste for å felle ham gjennom gjentatte artikler.

Den nye "skurken"
Så for å opprettholde antall klikk og forhåpentligvis selge flere løssalgsaviser så har man rettet kanonene mot politimannen Eirk Jensen. Kun minutter etter hans varetektsfengsling kunne man i de største avisene i Akersgaten både lese og se bilder av ham. Dagen etter så rettferdiggjør bl.a VG hvorfor de publiserte politimannens navn og etterhvert adresse. Her er Aftenposten vinkling og forsvarstale for sine handlinger gjennom redaktør Kjetil Kolsrud.
Hanne Kristin Rohde går rett i strupen på pressen. Sitat fra VG: Rohde er særlig opptatt av at mediene blant annet begrunner offenliggjøring med skjellig grunn til mistanke, altså over 50 % sannsynlighet for at Jensen har gjort det han er siktet for
Rohde har en bakgrunn fra politiet og er her ute og forsvarer en av sine egne. Samtidig påpeker hun et alvorlig problem i forhold til norske borgeres rettssikkerhet. Nemlig lekkasje fra politiet og offentlige myndigheter til pressen i pågående etterforskning.
Det er ikke mange uker siden vi var vitne til en rettsak i Kongo hvor Joshua French var anklaget og senere dømt for et angivelig mord på sin cellekamerat Tjostolv Moland. De fleste ristet på hodet over dommen og konkluderte kjapt at slikt ville aldri skje i Norge. Men er det så mye bedre i Norge da ? Ja vil de fleste hevde. Men det som skjer i domstolen i Kongo skjer hver eneste dag i norsk presse. Norsk presse opptrer som aktor, dommer, jury og bøddel i mange saker, hvor det senere viser seg at "tiltalte" var uskyldig. Nå tar ikke jeg stilling til om Eirik Jensen er skyldig eller ikke. Det er det opp til rettsvesenet å bevise. Og denne saken skal det bli uhyre spennende å følge.

Stengelsaken
En sak som kom opp etter Piirojasaken, og hvor alle involverte, av en nærmest samlet presse, ble kalt både det ene og det andre, Verst av alle var vel TV2 gjennom stadige harseleringer i direktesendte diskusjoner både før, under og etter tippeligakamper. Som de fleste sikkert husker så ble alle de "skyldige" i dennes saken blankt frifunnet i rettsapparatet. Flere av de tiltalte har lidd store økonomiske tap. Dette håper jeg virkelig noen må betale for. Og jeg håper det virkelig svir.

Fredrikstad Blads kursendring
Nå skal det i rettferdighetens navn påpekes at Fredrikstad Blad, etter Erling Omviks fratredelse, har fremstått i et helt annet lys. Vær varsom plakaten har tydelig kommet frem igjen. Fredrikstad Blad har det siste året vært en aktiv pådriver for å legge press på både Skatt Øst og politiet. De er en direkte årsak i at saken nå endelig har fått sin konklusjon.

Kåre Solvoll, som i media har fremstått som rettferdighetens blanke ridder, har nå måtte krype tilbake under en stor stein med halen mellom beina. Takk for at dere har svidd av flerfoldige millioner av våre skattekroner for å konkludere med at det finnes en ukultur i Fredrikstad Fotballklubb ! Gratulerer Solvoll, vel anvendte penger.
Piirojasaken
For bare få uker siden ble Morgan Andersen frikjent av et system som har holdt ham i kvelertak siden 2009. Det var ikke måte på hvor raskt hans navn dukket opp på førstesiden i omtrent samtlige av landets aviser i desember 2011. Dette når Piiroja-saken for alvor traff media. Saken hadde rullet i systemet siden 2009, men det var først i førjulstria i 2011 den skjøt fart. Aftenposten fulgte opp med en fatal og direkte løgnaktig artikkel dagen etter om at Morgan stod bak ny millionkontrakt med Abgar Barsom. Og resten av pressen hang seg på, også Fredrikstad Blad med Erling Omvik i spissen. Jan Egil Kristiansen , skattekrimsjef i Skatt Øst, fulgte opp med en uttalelse i avisen om at dette så ut som en ganske opplagt sak med dårlig skjult adresse til Morgan. Hele veien har Kristiansen og politiadvokat Kåre Solvoll opptrådt i media på en ganske usmakelig måte. At dette ikke får konsekvenser for de 2 nevnte personers stillinger er vel et bevis på at den vanlige norske borger er ganske rettsløs.
Og det finnes en klar paralell til Eirik Jensen saken her. Politiet og skattemyndighetene benytter media rått gjennom å bevisst lekke informasjon som raskt havner på trykk. I saken mot Morgan havnet mange dokumenter hos journalist Marius Vik. Disse vet vi hvem som sendte. Skattekrimsjef "innrømmer" selv at mye av den såkalte "tiltalen" i Piirojasaken er basert på ting som har kommet frem i media. Så her har pressen opptrådt som myndighetenes unyttige idioter. Et av disse dokumentene ble manipulert av Marius Vik og fremstod som noe helt annet enn en faktura feilaktig attestert til Morgan Andersen. Og skulle det være noen som helst tvil så vet vi godt hvem som er kilden i Skatt Øst. Spisse albuer og lemfeldig omgang med lover og regler er tydligvis en ukultur i etaten for å klatre i gradene.


Likhet for loven
Det er forøvrig befriende å lese at mange fordømmer pressens offentliggjøring av Jensens navn. Men hvor var dere når Morgan Andersen fikk nøyaktig samme behandling ?
Og Hanne Kristin Rohde : Var det fordi det var en av politiets "egne" som denne gangen ble rammet av en ukultur i politiet, i form av lekkasje,  som gjorde at du reagerte ? Hvorfor har du ikke tatt tak i dette åpenbare problemet før ? I Piirojasaken så har selv Skatt Øst påpekt at mye av saken baserer seg på informasjon de har funnet i pressen. En presse de selv har foret med dokumenter

Morgan vs Aftenposten
Men det er interessant å lese Kolsrud betraktninger rundt offentliggjørelsen av Eirik Jensens navn. Dette skal man ikke se bort i fra kan bli et viktig poeng i saken Morgan vs Aftenposten. En sak som skal opp i september i lagmannsretten. Denne gangen foran en jury bestående av folk som ikke har føringer inn i hverken politi, presse eller myndigheter. Det skal bli ytterst interessant. Og jeg er vel ganske overbevist om at Aftenposten denne gangen må betale dyrt for sin såkalte bruk av "pressefriheten". På anklagebenken sitter det nå en renvasket mann i forhold til sakens kjerne. Her er det Aftenposten som sitter på tiltalebenken. Den "skyldige" Morgan Andersen ble smurt utover alle forsider i Akersgaten. Når saken ble henlagt ofret ikke Aftenposten en eneste spaltemillimeter på dette i papiravisen. Kun en kort artikkel fra NTB på nettsiden. Det skal bli spennende å høre begrunnelsen for dette i rettsalen i september.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar